SVJETIONIK SV.IVAN -ARHIPELAG ISPRED ROVINJA

istra-2014-01590311x800x800-57ac8c033c253

LOKACIJA
Opis smještaja
Svjetionik Sv.Ivan, izgrađen 1853. godine, nalazi se na najisturenijem otočiću malog arhipelaga ispred Rovinja. Radi se o goloj hridi veličine 70 x 50 metara s relativno pitomom obalom i plitkim morem što čini Sveti Ivan dobrim odredištem za moderne robinzone s malom djecom.

Podaci o objektu
Kula svjetionika, s koje se pruža prekrasan pogled, visoka je 23m, a u samoj zgradi nalaze se dva četverokrevetna apartmana. Na otoku se nalazi mali pristan i dizalica za manje brodice. Atraktivni podmorski pejzaži uz bogatstvo ribljih vrsta ovo odredište čine atraktivnim za sve ljubitelje samoće, ronjenja i ribolova.

2 x 1/4 apartmana; objekt s domarom

APARTMAN A2. * * *

Prizemlje, cca 55 m2, dvije dvokrevetne sobe (13 i 21 m2), kuhinja (16 m2), tuš-WC (4 m2).

APARTMAN A1. * * *

1. kat, cca 45 m2, jedna dvokrevetna (19 m2) i soba s krevetom na kat (7 m2), kuhinja (13 m2) i tuš-WC (4 m2).

Plaže
Pločasta obala čini plaže Sv.Ivana vrlo pogodnima za sunčanje. Na suprotnim dijelovima otočića nalazi se po jedna plaža s plitkim morem. Plivačima se preporučuje oprez, a udaljavanje daleko od otočića također nije preporučljivo zbog promjenjivih morskih struja i dobrih dupina koje nije dopušteno uznemirivati.

Podmorje
Dubine mora oko Sv.Ivana kreću se od plitkih desetmetarskih brakova do četrdesetak metara dubine položenog hridinastog dna koje obiluje vegetacijom i brojnim ribljim vrstama. Podvodni ribolov i sportski ribolov posebno su atraktivni na ovome otočiću.

Transfer
Povratni transfer iz rovinjske luke stoji 100 eura po apartmanu i posebno se naplaćuje. Transfer iz Rovinja preporučljiv je u ranijim jutarnjim satima (isplovljavanje najkasnije do 9,00 sati). Vožnja na brodici kapetana Bogdana Mokorića do svjetionika traje od 30 do 45 minuta, ovisno o vremenskim uvjetima. Tijekom poslijepodneva oko otoka razvija se snažan zapadni vjetar koji može biti razlog problemima s pristajanjem na otok.

Cijena transfera informativnog je karaktera.

Opskrba
Sve namirnice se mogu kupiti u Rovinju prije polaska, ali je potrebno stići u Rovinj u ranim jutarnjim satima radi pravovremenog transfera. Ukoliko trebate namirnice za boravka na Sv.Ivanu za Vas nabavku može obaviti svjetioničar prema popisu kad svojim poslom ide na kopno, a ako želite ići sami dogovoriti se možete sa svjetioničarom uz naknadu.

Zanimljivosti
Legenda kaže da je jedan mletački dužd po lošem vremenu plovio u smjeru Rovinja. Njegova je posada na vrijeme uočila opasne hridi Svetoga Ivana i promijenila rutu plovidbe. Dužd se zavjetovao Svetom Ivanu kako će mu, doplovi li živ do Rovinja, u znak zahvalnosti na istoimenom otočiću sljedećih dana zapaliti svijeću visoku kao toranj katedrale. Stigavši živ i zdrav u Rovinj, dužd se pokajao zbog obećanja razmišljajući o sve manjoj i manjoj svijeći. Konačno, kako mu se žurilo natrag u Veneciju ni malu svijeću nije zapalio na Svetom Ivanu. Neispunjena obećanja sjetio se nekoliko mjeseci kasnije kada ga je na istom području zatekla iznenadna oluja. More je njegov brod bacilo na hridi Svetog Ivana, a čitava posada s mletačkim duždom nestala je u olujnom moru.

Sadržaj smještaja
Općenito
Transfer uz nadoplatu
Plaža
Kamena plaža

You can send your inquiry via the form below.

Klizi na vrh